Körning & Longering

Att longera en häst är en viktig del av träningen och vårdandet av hästar. Här är några anledningar till varför man longerar hästar:

  1. Överskottsenergi: Longering ger hästen möjlighet att springa av sig överskottsenergi utan att en ryttare sitter på. Det är särskilt användbart för unga hästar eller hästar som är lite för pigga.

  2. Träning: Longering anses vara en idealisk grund för all hästträning. Det utvecklar styrka och balans som är nödvändig för att hästen ska kunna bära en ryttare, utan att utsätta hästen för skadliga effekter.

  3. Balans och rytm: Genom longering kan hästen utveckla sin balans, rytm och steg. Det ger också möjlighet att observera hästens rörelsemönster från sidan, vilket är ett bra komplement till ridning i sadeln.

När du longerar bör du hålla till på en halkfri yta, som ett ridhus eller en ridbana. Använd en longerlina av mjukt material och se till att linföraren har hjälm och rejäla skor. Pisken används enbart för att hålla hästen på spåret och för att förstärka de kommandon du ger med din röst, aldrig för att slå hästen. Var försiktig i galopp, eftersom vridningen blir kraftig i kotorna på det böjda spåret, vilket kan leda till skador. Unghästar bör inte longeras för ofta eller för länge på grund av slitaget.