Ridhjälm

Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att använda en ridhjälm när man rider. Först och främst skyddar ridhjälmen huvudet och hjärnan från allvarliga skador vid en olycka. Ridhjälmen minskar kraften av stöten när man faller av hästen och sprider ut kraften så att den inte koncentreras på ett enda område. Ridhjälmen minskar också risken för att ett vasst föremål kan tränga igenom hjälmen samt en spark från en häst träffar dig, då skyddar ridhjälmen dig ytterligare.

Utöver säkerhetsaspekten är ridhjälmen också en symbol för att du är en seriös ryttare som bryr sig om sin egen säkerhet och hälsa. Att bära en ridhjälm visar att du tar din sport på allvar och att du vill ha kul på ett säkert sätt.

En MIPS ridhjälm är en typ av hjälm som är utrustad med MIPS-skyddssystemet. Detta system är designat för att minska rotationskrafterna på huvudet vid en eventuell krasch. Hjärnan är särskilt känslig för rotationsvåld, och MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) är utformat för att minska dessa krafter.

Här är några viktiga punkter om MIPS ridhjälmar:

  • MIPS-skyddssystemet: Detta system är inbyggt i hjälmen och består av ett lager som kan rotera oberoende av själva hjälmen. När en kraft appliceras på hjälmen, till exempel vid en krasch, möjliggör detta lager en viss rörelse som minskar rotationskrafterna på huvudet.

  • Utseende: En hjälm utrustad med MIPS ser nästan exakt likadan ut som en vanlig hjälm, förutom när man tittar inuti den. Det är svårt att se skillnaden från utsidan.

  • Användning: Ridhjälmar är en självklarhet för alla som rider och kör. Oavsett om du rider engelsk stil eller western, på ridbanan eller ute i skog och mark, är en ordentlig ridhjälm alltid en viktig del av din utrustning. Den kan ha en avgörande betydelse för utgången av en olycka.