Hjälptyglar

Hjälptyglar är olika remmar och anordningar som används för att reglera hästens huvudställning eller bettets inverkan. De kan vara användbara i olika situationer, såsom longering, för nybörjare, när man korrigerar en häst som ridits felaktigt eller ibland vid hoppning eller fälttävlan.

  1. Martingal: Martingalen består av två ringar genom vilka tyglarna dras. Den används främst vid hoppning och fälttävlan med hästar som lyfter upp huvudet mycket, slår med huvudet eller kastar sig. Martingalen bör spännas så att de två läderremmarna hänger ner när tyglarna normalt sitter på plats. Det fungerar bara om din häst verkligen lyfter huvudet för högt. Martingalen bör inte användas på hästar som lider av headshaking-syndromet.

  2. Inspänningstyglar: Dessa består av två läderremmar som är direkt anslutna till ringarna på sidan av sadelgjorden. De simulerar ryttarens stadiga tygelkoppling vid longering eller när nybörjare rider hästen. De bör endast användas under en mycket kort tid under träningen och får aldrig användas i fälttävlan eller vid hoppning, eftersom hästen då inte kan balansera sig själv med nacken som vanligt och det finns risk för fall.

  3. Fast martingal: Denna typ är utformad för att förhindra att din häst håller huvudet för högt. Den består av läderremmar som löper från sadelgjorden genom hästens framben till bettet. Till skillnad från den löpande martingalen kan ryttaren inte variera effekten av denna hjälptygel genom att justera längden på tyglarna. Den har alltid en direkt och strikt effekt och lämpar sig inte för hoppning och fälttävlan.

Kom ihåg att det är viktigt att rådfråga din ridlärare eller tränare om vilka hjälptyglar som passar bäst för din häst och hur de ska användas korrekt. Var noga med att göra rätt val och använd hjälptyglar på ett förnuftigt sätt för att främja hästens välbefinnande och utbildning.