Reflexdax

Att använda reflexer vid mörkerridning är en viktig säkerhetsåtgärd för både ryttare och häst. Det är också viktigt att använda reflexer på hästens alla fyra ben, samt att använda en reflexväst. Andra förslag på reflexutrustning är ridtäcke med reflexer, reflexbrösta, reflexledring och pannlampa.

Det finns inget lagförslag på att du måste ha reflexer på dig eller hästen när ni är ute och rider eller kör. Om du kör ska det finnas en lykta med vitt sken fram och rött sken bak samt orange reflexer åt sidorna och två röda bak.

I mörker uppfattas du av bilförarna först på 20 till 30 meters avstånd. Har du och din häst reflexer ökar avståndet till 100-125 meter. Tänk på att detta kan vara skillnad på liv och död. När vägen är blöt eller det har regnat/snöat syns ni ännu sämre.

Rätt placering av reflexer

När tester har gjort har det visat det sig att lågt placerade reflexer som är i rörelse uppfattas bäst. Bästa stället att placera reflexer är alltså på hästens ben, men ju fler reflexer du har, desto bättre. Glöm inte bort dig själv, även du bör ha reflexer på dig. Ju större reflexyta desto bättre syns man!

Reflexer i hagen

Det är bra om även hästar i hagen har reflexer på täckena och/eller grimmorna. Risken för en olycka minimeras om hästarna skulle ta sig ut ur hagarna när det är mörkt.

Livslängd på reflexer

Viktigt att tänka på är att livslängden på en reflex är cirka tre år. Utsätts reflexen för slitage t. ex. sand och grus, förkortas livslängden. Du kan testa om reflexerna fungerar genom att hänga upp reflexen tillsammans med en ny reflex i ett mörkt rum och lysa på reflexerna med en ficklampa på cirka fyra meters avstånd. Är den gamla reflexen märkbart sämre än den nya är det dags att byta ut den.